20’lik dişler, çenenin en arka kısmında bulunan dişlerdir ve genellikle 17 ile 24 yaş aralığında çıkmaktadır. Bu dişler, insanları en zorlayan dişlerden biri olup, kimi zaman çekim gerektirebilmektedir. 20’lik diş çekimi nasıl olur sorusuna yanıt arayan bireyler, bu dişin de normal çekim ile alınabildiğini ancak kökü büyük olması nedeniyle çekim sonrası daha ağrılı olabildiğini bilmelidir.
20’lik Diş Nasıl Çekilir?
Gömülü, yarı gömülü ya da gömülü olmayan 20’lik dişlerin çekilmesi gerekebilmektedir. Bu noktada bu dişlerin nasıl çekildiği merak edilmektedir. 20’lik dişlerin çekimi, çekilecek dişin vaziyetine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak takip edilen adımlar şunlardır.
- Hastanın ağzında işlem yapılacak bölge anestezi ile uyuşturulur. Bu sayede diş çekimi esnasında herhangi bir acı hissedilmeyecektir.
- Daha sonra dişin durumuna göre yapılacak işlem seçilir ve gömülü veya gömülü olmayan halde bulunan diş kökü ile birlikte çıkartılır.
- Diş durumuna bağlı olarak dikiş atılması gerekiyorsa atılır, eğer diş etine kesi atılmadıysa dikiş atma işlemi yapılmaz.
20’lik Diş Ameliyatında Bayıltılır Mı?
20’lik diş çekimi operasyonlarında anestezinin nasıl yapıldığı merak edilmektedir. 20’lik diş ameliyatında bayıltılır mı sorusuna yanıt arayan bireyler, bu durumun değişken olduğunu bilmelidir. Eğer operasyona girecek hasta genel bir anestezi talep ediyorsa ya da hastanın özel bir durumundan dolayı bölgesel anestezi uygulanamıyorsa, genel anestezi yapılabilir.
Genel olarak bakıldığı zaman ise, çoğu 20’lik diş çekimi operasyonunun lokal anestezi, yani bölgesel uyuşturma ile yapıldığı bilinmelidir. Bu da demek oluyor ki, gerekmediği sürece genel anestezi yapılması zorunlu değildir. Uyuşturma işlemi bölgesel olarak yapıldığı zamanda da herhangi bir acı hissi olmayacaktır.
20’lik Diş Çekimi Sonrası
Diğer dişlere göre daha zorlu olan 20’lik dişler, çekildikten sonra ağrı veya kanama yapabilmektedir. 20’lik diş çekimi sonrası, hastalar mutlaka ağız sağlığına dikkat etmelidir. Çekim sonrasında kan pıhtılaşması, ağrı ve şişme gibi sorunlar yaşanabilir. Bu noktada diş hekiminizin önerdiği bir ilaç varsa kullanabilirsiniz. Kan pıhtısı oluşması durumunda ise, oluşan bu dokuya dokunmamalı ve hareket etmemelisiniz.
20’lik dişin çekiminden sonra diş etlerinin eski halini alması zaman alabilecektir. Bu süreç zarfında diş etlerinizi hareket ettirmemeniz ve özellikle dişlerinizi fırçalarken hassas davranmanız tavsiye edilir. Genellikle hassasiyet ve ağrılar en fazla 3 hafta içerisinde sona ermektedir, ancak süre uzarsa tekrar doktorunuza görünmeniz ve muayene olmanız önerilmektedir.