Çene eklemi rahatsızlığı, üst ve alt çeneyi birbirine bağlayan eklem dokusunda yaşanan problemlere verilen addır. Çene eklemi rahatsızlığı olanlar, pek çok sorun ile karşı karşıya kalabilmektedir. Günlük hayatta sıkça yaptığımız konuşma, esneme, yemek yeme gibi aktivitelerin zor olmasına sebebiyet veren çene eklemi sorunları, pek çok belirti ile kendini fark ettirebilmektedir.
Çene ekleminin rahatsızlıklarından kaynaklanan sorunlar, hayat kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir. Genellikle boyun, çene ve baş ağrısı ile kendini belli eden çene rahatsızlığı, eklemlerin iltihaplanması ya da zayıflaması nedeniyle meydana gelebilmektedir. Çene eklemi rahatsızlığı yaşadığını düşünen bireyler, mutlaka doktora görünmeli ve profesyonel destek almalıdır.
Çene Eklemi Rahatsızlığı Belirtileri
Çene eklemlerinin anormal olmasından kaynaklanana çene eklemi rahatsızlığı, her bireyde aynı şiddette olmamaktadır. Bu bağlamda çene eklemi rahatsızlığı belirtileri de değişkenlik göstermektedir. Çene eklemi rahatsızlığı olanlar, aşağıdaki listede görülen belirtilere sahip olabilmektedir.
- Baş ağrısı
- Kulakların çeneye yakın kısmında ağrı ve çınlama hissi
- Baş dönmesi
- Dişlerde hassasiyet
- Yüz bölgesinin tamamında yorgunluk hissi
- Ağız açarken zorluk yaşama
- Ağzın tek bir öne doğru kayarak açılması
- Çiğnemede zorluk çekme
Yukarıdaki listede sıralanan bu belirtiler, yaygın olarak görülmektedir. Ancak belirtiler yalnızca bununla sınırlı olmamaktadır. Çene ekleminde ileri düzeyde sıkıntısı olan bireyler, daha fazla zorlukla karşılaşabilmekte ve kata konuşmak için dahi ağızlarını açarken acı çekmektedir.
Çene Eklemi Rahatsızlığı Neden Olur?
Çene eklemi rahatsızlıkları, birden fazla sebebe bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Ancak hangi sebeplere bağlı olarak meydana geldiği fark etmeksizin tedavi edilmesi gerekmektedir. Zira çene eklemi rahatsızlıkları daha önce de belirttiğimiz gibi yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu rahatsızlıkların nedenleri ise şu şekildedir:
- Geceleri dişleri gıcırdatma veya sıkma
- Dişçide uzun süre ağzın açık kalması
- Sürekli esneme ve esneme esnasında ağzı çok açma
- Kaza gibi dış etkenlere bağlı olarak çene eklemlerinin zarar görmesi
- Üst ve alt çenede bulunan dişlerin birbiri ile uyum içerisinde olmaması
Çene Eklemi Rahatsızlığı Teşhisi
Çene eklemi rahatsızlığına sahip olduğunu düşünen bireyler, ilk olarak çene eklemi iltihabı belirtileri incelemesi yapması ve belirtilere sahip olup olmadığını tespit etmesi tavsiye edilmektedir. Çene bölgenizde herhangi bir anormallik görüyorsanız veya belirtilerden bir veya birkaçı sizde görülüyorsa, uzman bir doktora görünmeli ve röntgen çektirmelisiniz. Röntgen, çene ve çene eklemlerinizdeki sorunların en kolay şekilde görülmesini ve tedaviye başlanmasını sağlayacaktır.