Diş çekimi, dişi kurtarılamayacak kadar kötü vaziyette olan hastalara uygulanan bir yöntemdir. Cerrahi diş çekimi ise, diş eti yüzeyinde bulunmayan dişin cerrahi bir müdahale ile kökten ayrılmasıdır. Kök diş çekimi olarak da bilinen cerrahi çekim, kırılan veya buna benzer sebeplerden dolayı yalnızca kökü bulunan dişlerin, diş eti içerisinden alınmasıdır.
Cerrahi diş çekimi, tıpkı normal çekimlerde olduğu gibi anestezi uygulaması ile yapılmaktadır. İlk etapta cerrahi müdahale yapılacak ağız içi bölgesi uyuşturulur. Sonrasında ise, diş eti açılarak dişe erişim sağlanır. Cerrahi araçlar kullanılarak diş yerinden kaldırılır ve diş çekildikten sonra diş etine dikiş atılır. Atılan dikişler, operasyondan 1 hafta sonra alınmakta ve diş problemlerinin önüne geçilmektedir.
Cerrahi Diş Çekimi Acır Mı?
Normal diş çekiminin mümkün olmadığı durumlarda cerrahi diş çekimi uygulaması yapılır. Bu bağlamda, cerrahi diş çekimi acır mı sorusunun yanıtı sıkça araştırılmaktadır. Cerrahi diş çekimi, daha önce de belirttiğimiz gibi anestezi ile gerçekleştiği için operasyon esnasında herhangi bir ağrı görülmemektedir.
Cerrahi diş çekimi operasyonunda bir acı hissi söz konusu olmasa da, cerrahi diş çekimi sonrası ağrı veya şişlik gibi komplikasyonlar görülebilmektedir. Bu durumun temel sebebi ise, cerrahi diş çekiminin normal diş çekimine göre daha zor olmasıdır. Ancak buz ile pres yapıldığı zaman kısa sürede şişlik giderilebilmektedir.
Cerrahi Diş Çekimi Ne Kadar Sürer?
Cerrahi diş çekimi operasyonu ile ilgili en çok yöneltilen bir diğer soru ise bu operasyonun ne kadar zaman aldığı yönündedir. Cerrahi diş çekimi ne kadar sürer sorusuna yanıt arayan bireyler, bu operasyonun ortalama 1 saat sürdüğünü bilmelidir. Ancak dişin durumuna bağlı olarak bu süre kısalabilir veyahut uzayabilir.
Cerrahi müdahale ile çekilmesi planlanan diş, kolay çekilebilecek durumda değilse müdahale uzun sürebilir. Ancak daha küçük bir kesi ile alınabilen dişlerde operasyon 40 dakikada tamamlanabilir. Kısaca özetlemek gerekirse, cerrahi diş çekiminin ne kadar zaman alacağı tamamen diş durumuna bağlıdır.
Cerrahi Diş Çekimini Kim Yapar?
Cerrahi diş çekimi müdahalesi, yalnızca uzmanlar tarafından yapılabilecek bir işlemdir. Kırık diş, ileri düzey çürük, başarısız kanal tedavi, kist oluşturan diş, ortodonti tedavi, diş eti rahatsızlığı gibi pek çok durumda başvurulabilen cerrahi diş çekimleri, diş hekimliği mezunu olan kişiler yapabilmektedir. Ancak diş hekimi mezunu olan kişinin ağız, diş ve çene cerrahı unvanına sahip olması gerekmektedir.